Prawidłowe ułożenie jadłospisu dostosowanego do potrzeb żywieniowych Dziecka jest równie ważne jak odpowiedni rozkład zajęć dydaktycznych. Zachowanie właściwych proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin to lokata w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu.
Zapewniamy trzy smaczne domowe posiłki przygotowywane w całości w naszym przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.
JADŁOSPIS
18.03. - 22.03.2024r.
Poniedziałek 18.03.2024
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka, papryka, pomidor ,rukola
herbata z cytryną/woda
Obiad : Zupa kapuśniak, kasza gryczana, gulasz z indyka, surówka z marchewki i selera
kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Kasza manna z sokiem, pomarańcz
Wtorek 19.03.2024 - WYCIECZKA
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, sałata, ogórek , herbata z cytryną/woda
Na wycieczkę bułeczka z masłem, serem żółtym i suchą kiełbasą krakowską, mus owocowy
woda w butelce.
Obiad: Po powrocie zupa pomidorowa z makaronem
Środa 20.03.2024
Śniadanie: Zupa mleczna kasza manna, pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem pomidor, ogórek kwaszony, herbata z cytryną
Obiad : Zupa kalafiorowa z koperkiem, ziemniaki, gołąbki bez zawijania, kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Gofry z cukrem pudrem, herbata owocowa, jabłko
Czwartek 21.03.2024
Śniadanie : Zupa mleczna płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, szynka gotowana
papryka kolorowa, kiełki lucerny, herbata z cytryną/woda
Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem, naleśniki z serem, kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Chałka z masłem i miodem, herbata owocowa
Piątek 22.03.2024
Śniadanie : Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, sałata masłowa, papryka, ogórek kakao/herbata z cytryną
Kawa inka/herbata z cytryną
Obiad : Zupa grochowa , ziemniaki, kotlet jajeczny, surówka z kwaszonej kapusty, kompot owocowy/woda
Podwieczorek: Ciastka galaretka do picia, pomarańcz
Lista alergenów: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki ,zboża zawierające gluten(pszenica, owies, jęczmień, żyto), orzechy drzewne (laskowe,włoskie,nerkowca,makadamia,pekan,pistacjowe,brazylijskie,migdały), orzeszki ziemne, soja, seler, sezam, gorczyca, łubin, mięczaki, dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniu >10 mg/kg lub >10mg/l
Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.