Prawidłowe ułożenie jadłospisu dostosowanego do potrzeb żywieniowych Dziecka jest równie ważne jak odpowiedni rozkład zajęć dydaktycznych. Zachowanie właściwych proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin to lokata w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu.
Zapewniamy trzy smaczne domowe posiłki przygotowywane w całości w naszym przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.
JADŁOSPIS
19.05. - 23.05.2025r.
Poniedziałek 19.05.2025
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, pasta rybna z jajkiem/kiełbasa sucha krakowska, papryka kolorowa, pomidor, sałata lodowa, herbata z cytryną /woda
herbata z cytryną/woda
Obiad: Żurek z jajkiem, spaghetti z indyka w sosie bolońskim z warzywami, biała rzodkiewka do chrupania kompot owocowy
Podwieczorek : Krakersy, galaretka do picia, pomarańcz
Wtorek 20.05.2025
Śniadanie :Zupa mleczna kasza zacierka, pieczywo mieszane z masłem, dżem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, pomidorki koktajlowe, ogórek, dżem, herbata z cytryną/woda
Obiad : Zupa krupnik z natką, ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka, buraczki na ciepło
kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Budyń malinowy, jabłko, chrupki kukurydziane
Środa 21.05.2025
Śniadanie: Zupa mleczna, pieczywo mieszane z masłem , ser żółty/szynka konserwowa, rzodkiewka ogórek, pomidor ,rukola herbata z cytryną/woda
Obiad : Zupa pomidorowa z ryżem, kopytka z kiełbaską i cebulką, surówka z marchewki z ananasem kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Serek waniliowy, gruszka
Czwartek 22.05.2025
Śniadanie – Zupa mleczna płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, jajko/kiełbasa szynkowa
rzodkiewka, ogórek, sałata , herbata z cytryną
Obiad: Zupa jarzynowa, ziemniaki, kiełbaska z rusztu z cebulką, surówka wielowarzywna z kukurydzą
kompot owocowy/woda
Podwieczorek: Chlebek wasa z twarożkiem, herbata owocowa, pomarańcz
Piątek 23.05.2025
Śniadanie : Pieczywo mieszane z masłem, szynka z czarnuszką , ogórek, pomidor, papryka, kiełki lucerny
Obiad : Rosół z makaronem, ziemniaki, kotlet jajeczny, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulką, kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Bułeczka z masłem i miodem, herbata owocowa ,jabłko
Lista alergenów: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki ,zboża zawierające gluten(pszenica, owies, jęczmień, żyto), orzechy drzewne (laskowe,włoskie,nerkowca,makadamia,pekan,pistacjowe,brazylijskie,migdały), orzeszki ziemne, soja, seler, sezam, gorczyca, łubin, mięczaki, dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniu >10 mg/kg lub >10mg/l
Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.