Prawidłowe ułożenie jadłospisu dostosowanego do potrzeb żywieniowych Dziecka jest równie ważne jak odpowiedni rozkład zajęć dydaktycznych. Zachowanie właściwych proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin to lokata w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu.
Zapewniamy trzy smaczne domowe posiłki przygotowywane w całości w naszym przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.
JADŁOSPIS
15.09. - 19.09.2025r.
Poniedziałek 15.09.2025
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa sucha krakowska/ser żółty, papryka kolorowa, pomidor, sałata lodowa rzodkiewka, herbata z cytryną /woda
Obiad: Zupa solferino , rizotto z indykiem i z warzywami, plasterki marchewki do chrupania
kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Budyń malinowy, chrupki kukurydziane, gruszka
Wtorek 16.09.2025
Śniadanie :Zupa mleczna kasza zacierka, pieczywo mieszane z masłem, dżem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, pomidorki koktajlowe, ogórek, herbata z cytryną/woda
Obiad : Zupa krupnik z natką, ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulka, kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Galaretka w kostkę, wafelki
Środa 17.09.2025
Śniadanie: Zupa mleczna płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, szynka konserwowa, rzodkiewka ogórek, pomidor ,rukola herbata z cytryną/woda
Obiad : Zupa pomidorowa z makaronem, naleśniki z serem i śmietaną, kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Chałka z masłem i dżemem, herbata owocowa, śliwka
Czwartek 18.09.2025
Śniadanie – Zupa mleczna owsianka, pieczywo mieszane z masłem, serek topiony/polędwica miodowa
pomidor, ogórek, sałata , herbata z cytryną
Obiad: Zupa jarzynowa z koperkiem, kasza gryczana na sypko, schab w sosie własnym, buraczki zasmażane na ciepło, kompot owocowy/woda
Podwieczorek: Jogurt z musem brzoskwiniowym, wafle ryżowe
Piątek 19.09.2025
Śniadanie : Pieczywo mieszane z masłem, szynka z czarnuszką , ogórek, pomidor, papryka, kiełki lucerny
Kakao/herbata z cytryną
Obiad : Zupa z czerwonej soczewicy, zapiekanka makaronowa, z kurczakiem, sałatka z pomidorów i cebuli kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Ciasto marchewkowe, mięta do picia, śliwka
Lista alergenów: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki ,zboża zawierające gluten(pszenica, owies, jęczmień, żyto), orzechy drzewne (laskowe,włoskie,nerkowca,makadamia,pekan,pistacjowe,brazylijskie,migdały), orzeszki ziemne, soja, seler, sezam, gorczyca, łubin, mięczaki, dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniu >10 mg/kg lub >10mg/l
Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.