Prawidłowe ułożenie jadłospisu dostosowanego do potrzeb żywieniowych Dziecka jest równie ważne jak odpowiedni rozkład zajęć dydaktycznych. Zachowanie właściwych proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin to lokata w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu.

 

Zapewniamy trzy smaczne domowe posiłki przygotowywane w całości w naszym przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.

                                                   

JADŁOSPIS

 15.09. - 19.09.2025r.

 

 

 

 

 

 

 

Poniedziałek 15.09.2025

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa sucha krakowska/ser żółty, papryka kolorowa, pomidor, sałata lodowa rzodkiewka, herbata z cytryną /woda

Obiad:  Zupa solferino , rizotto z indykiem i z warzywami, plasterki marchewki do chrupania

  kompot owocowy/woda

Podwieczorek : Budyń malinowy, chrupki kukurydziane, gruszka

 

Wtorek 16.09.2025

Śniadanie :Zupa mleczna kasza zacierka, pieczywo mieszane z masłem, dżem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, pomidorki koktajlowe, ogórek, herbata z cytryną/woda

Obiad : Zupa krupnik z natką, ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulka, kompot owocowy/woda

Podwieczorek : Galaretka w kostkę, wafelki

 

Środa 17.09.2025

Śniadanie: Zupa mleczna płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, szynka konserwowa, rzodkiewka ogórek, pomidor ,rukola  herbata z cytryną/woda

Obiad : Zupa pomidorowa z makaronem, naleśniki z serem i śmietaną, kompot owocowy/woda

Podwieczorek : Chałka z masłem i dżemem, herbata owocowa, śliwka

 

 

Czwartek 18.09.2025

Śniadanie – Zupa mleczna owsianka, pieczywo mieszane z masłem, serek topiony/polędwica miodowa

pomidor, ogórek, sałata , herbata z cytryną

Obiad: Zupa jarzynowa z koperkiem, kasza gryczana na sypko, schab w sosie własnym, buraczki zasmażane na ciepło, kompot owocowy/woda

 Podwieczorek: Jogurt z musem brzoskwiniowym, wafle ryżowe

 

Piątek 19.09.2025

Śniadanie : Pieczywo mieszane z masłem, szynka z czarnuszką , ogórek, pomidor, papryka, kiełki lucerny

Kakao/herbata z cytryną

Obiad : Zupa z czerwonej soczewicy, zapiekanka makaronowa, z kurczakiem, sałatka z pomidorów i cebuli  kompot owocowy/woda

Podwieczorek : Ciasto marchewkowe, mięta do picia, śliwka

 

 

 

 

 

 

 

Lista alergenów: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki ,zboża zawierające gluten(pszenica, owies, jęczmień, żyto), orzechy drzewne (laskowe,włoskie,nerkowca,makadamia,pekan,pistacjowe,brazylijskie,migdały), orzeszki ziemne, soja, seler, sezam, gorczyca, łubin, mięczaki, dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniu >10 mg/kg lub >10mg/l

 

 

 

   Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.