Prawidłowe ułożenie jadłospisu dostosowanego do potrzeb żywieniowych Dziecka jest równie ważne jak odpowiedni rozkład zajęć dydaktycznych. Zachowanie właściwych proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin to lokata w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu.
Zapewniamy trzy smaczne domowe posiłki przygotowywane w całości w naszym przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.
JADŁOSPIS
03.11. - 07.11.2025r.
Poniedziałek 03.11.2025
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa szynkowa, ogórek świeży, sałata lodowa
papryka, kiełki rzodkiewki, herbata z cytryną/woda
Obiad : Zupa jarzynowa, rizotto z indykiem z warzywami, ogórek kwaszony w słupku kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Gofry z cukrem pudrem
Wtorek 04.11.2025
Śniadanie: Zupa mleczna płatki owsiane pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, salami, pomidor, ogórek, herbata z cytryną
Obiad : Zupa rosół, ziemniaki, kotlet mielony, surówka z białej kapusty z kukurydzą i marchewką, kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Serek waniliowy, ciastko
Środa 05.11.2025
Śniadanie : Zupa mleczna płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem
polędwica sopocka, papryka, ogórek , rzodkiewka, sałata rzymska, herbata z cytryną
Obiad : Zupa krupnik z natką, naleśniki z mięsem, kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Ciastka, pomarańcz
Czwartek 06.11.2025
Śniadanie : Zupa mleczna zacierka, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty/miód, papryka, ogórek, pomidor, kiełki buraka, herbata z cytryną/woda
Obiad : Zupa neapolitańska, ziemniaki, gołąbki w sosie, kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Rogalik maślany, napar z mięty
Piątek 07.11.2025
Śniadanie : Pieczywo mieszane z masłem, szynka gotowana, rzodkiewka, papryka, sałata masłowa, kawa inka/herbata z cytryną
Obiad : Zupa pomidorowa, ziemniaki, kotlet rybny, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Serek waniliowy, śliwka
Lista alergenów: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki ,zboża zawierające gluten(pszenica, owies, jęczmień, żyto), orzechy drzewne (laskowe,włoskie,nerkowca,makadamia,pekan,pistacjowe,brazylijskie,migdały), orzeszki ziemne, soja, seler, sezam, gorczyca, łubin, mięczaki, dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniu >10 mg/kg lub >10mg/l
Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.
