Prawidłowe ułożenie jadłospisu dostosowanego do potrzeb żywieniowych Dziecka jest równie ważne jak odpowiedni rozkład zajęć dydaktycznych. Zachowanie właściwych proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin to lokata w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu.

 

Zapewniamy trzy smaczne domowe posiłki przygotowywane w całości w naszym przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.

                                                   

JADŁOSPIS

 08.09. - 12.09.2025r.

 

 

 

 

 

Poniedziałek 08.09.2025

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, pasta rybna ze szczypiorkiem i papryką, pomidor

ogórek świeży , herbata z cytryną/woda

  Obiad: Zupa jarzynowa z koperkiem, spaghetti z indykiem i  z warzywami, kalarepa do chrupania w słupku, kompot owocowy/woda

Podwieczorek: Kaszka manna na gęsto z sokiem malinowym , jabłko

 

Wtorek 09.09.2025

Śniadanie: Zupa mleczna płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony, pomidor, ogórek, świeży szpinak, herbata z cytryną/woda

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, kopytka z kiełbaską i cebulką, surówka z marchewki i ananasa, kompot owocowy/woda

Podwieczorek :  Bułeczka z masłem i miodem, herbata owocowa, śliwka

 

Środa 10.09.2025

Śniadanie: Zupa mleczna owsianka, pieczywo mieszane z masłem, jajko/ kiełbasa krakowska, sałata lodowa, papryka kolorowa, ogórek, herbata z cytryną/woda

 Obiad : Zupa kalafiorowa z koperkiem, kasza jęczmienna, klopsiki w sosie pomidorowym, buraczki na ciepło, kompot owocowy/woda

Podwieczorek: Ciastka kruche, galaretka do picia, arbuz

 

Czwartek 11.09.2025

Śniadanie: Zupa mleczna kasza manna, pieczywo mieszane z masłem kiełbasa szynkowa/jajko, pomidor, rzodkiewka, mix sałat, herbata z cytryna

Obiad : Zupa ogórkowa z natką, makaron z truskawkami, kompot owocowy/woda

Podwieczorek : Babka piaskowa, napar z mięty, śliwka

 

Piątek 12.09.2025

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty/kiełbasa żywiecka, świeży szpinak, rzodkiewka  ogórek kakao/herbata z cytryną

Obiad: Zupa fasolowa, ziemniaki, kotlet jajeczny, surówka z białej kapusty z marchewką

kompot owocowy/woda

 Podwieczorek: Serek waniliowy, jabłko

 

 

 

 

 

Lista alergenów: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki ,zboża zawierające gluten(pszenica, owies, jęczmień, żyto), orzechy drzewne (laskowe,włoskie,nerkowca,makadamia,pekan,pistacjowe,brazylijskie,migdały), orzeszki ziemne, soja, seler, sezam, gorczyca, łubin, mięczaki, dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniu >10 mg/kg lub >10mg/l

 

 

 

   Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.