Prawidłowe ułożenie jadłospisu dostosowanego do potrzeb żywieniowych Dziecka jest równie ważne jak odpowiedni rozkład zajęć dydaktycznych. Zachowanie właściwych proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin to lokata w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu.

 

Zapewniamy trzy smaczne domowe posiłki przygotowywane w całości w naszym przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.

                                                   

JADŁOSPIS

 10.11. - 14.11.2025r.

 

 

 

 

 

 

 

Poniedziałek 10.11.2025

Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty/szynka konserwowa, papryka, ogórek świeży, rukola, herbata z cytryną/woda 

  Obiad : Barszcz biały z majerankiem, zapiekanka makaronowa, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, kompot owocowy/woda

Podwieczorek: Budyń truskawkowy, chrupki kukurydziane, pomarańcz

 

Środa 12.11.2025

Śniadanie: Zupa mleczna płatki ryżowe, pieczywo mieszane z masłem, jajko/polędwica drobiowa, ogórek kwaszony, papryka kolorowa, pomidor ,herbata z cytryną/woda

Obiad : Barszcz czerwony, ziemniaki, kotlet mielony, marchewka na gęsto

 kompot owocowy/woda

 Podwieczorek :Serek waniliowy, śliwka

 

Czwartek 13.11.2025

Śniadanie : Zupa mleczna płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony,  szpinak świeży, ogórek,  papryka kolorowa, herbata z cytryną

Obiad :Zupa ogórkowa, kopytka z kiełbaską i cebulką, surówka z marchewki i ananasa, kompot owocowy/woda

Podwieczorek : Wafelki,. jabłko

 

Piątek 14.11.2025

Śniadanie ; Pieczywo mieszane z masłem , twarożek ze szczypiorkiem/kiełbasa szynkowa, rzodkiewka, ogórek,  kawa inka/herbata z cytryną

Obiad : Zupa zacierkowa z koperkiem, ziemniaki, kotlet rybny, surówka z kwaszonej kapusty kompot owocowy/woda

Podwieczorek : Ciasto marchewkowe, herbata owocowa

 

 

 

 

 

Lista alergenów: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki ,zboża zawierające gluten(pszenica, owies, jęczmień, żyto), orzechy drzewne (laskowe,włoskie,nerkowca,makadamia,pekan,pistacjowe,brazylijskie,migdały), orzeszki ziemne, soja, seler, sezam, gorczyca, łubin, mięczaki, dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniu >10 mg/kg lub >10mg/l

 

 

 

   Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.