Prawidłowe ułożenie jadłospisu dostosowanego do potrzeb żywieniowych Dziecka jest równie ważne jak odpowiedni rozkład zajęć dydaktycznych. Zachowanie właściwych proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin to lokata w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu.
Zapewniamy trzy smaczne domowe posiłki przygotowywane w całości w naszym przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.
JADŁOSPIS
05.05. - 09.05.2025r.
Poniedziałek 05.05.2025
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska sucha, rzodkiewka, papryka, rukola, herbata z cytryną
Obiad : Barszcz biały, kasza bulgur , gulasz z indyka z warzywami, surówka z kapusty z marchewką i koperkiem, kompot owocowy/woda
Podwieczorek: Budyń z sokiem, podpłomyki, owoc
Wtorek 06.05.2025
Śniadanie : Zupa mleczna kasza manna, pieczywo mieszane z masłem, jajko, pomidor, sałata masłowa, kiełki , herbata z cytryną/woda
Obiad : Zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki, pieczeń rzymska, buraczki zasmażane, kompot owocowy /woda
Podwieczorek : Serek waniliowy, pomarańcz
Środa 07.05.2025
Śniadanie: Zupa mleczna owsianka, pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem,
salami , ogórek świeży, herbata z cytryną
Obiad: Zupa ogórkowa, naleśniki z serem i śmietaną, kompot owocowy/woda
Podwieczorek: Rogalik maślany, herbata owocowa, jabłko
Czwartek 08.05.2025
Śniadanie : Zupa mleczna kasza manna, pieczywo mieszane z masłem, szynka konserwowa, pomidor, papryka, sałata lodowa, herbata z cytryną/woda
Obiad :Zupa krupnik z koperkiem, ziemniaki, karkówka w sosie własnym, ogórek kwaszony w słupku kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Wafelki , pomarańcz
Piątek 09.05.2025
Śniadanie :Pieczywo mieszane z masłem, szynka konserwowa /ser żółty, kiełki rzodkiewki, kawa inka/herbata
Obiad : Zupa zacierka z natką, makaron z truskawkami i śmietaną, kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Ciasto drożdżowe z jabłkiem, galaretka do picia
Lista alergenów: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki ,zboża zawierające gluten(pszenica, owies, jęczmień, żyto), orzechy drzewne (laskowe,włoskie,nerkowca,makadamia,pekan,pistacjowe,brazylijskie,migdały), orzeszki ziemne, soja, seler, sezam, gorczyca, łubin, mięczaki, dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniu >10 mg/kg lub >10mg/l
Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.