Prawidłowe ułożenie jadłospisu dostosowanego do potrzeb żywieniowych Dziecka jest równie ważne jak odpowiedni rozkład zajęć dydaktycznych. Zachowanie właściwych proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin to lokata w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu.
Zapewniamy trzy smaczne domowe posiłki przygotowywane w całości w naszym przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.
JADŁOSPIS
30.06. - 04.07.2025r.
Poniedziałek 30.06.2025
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem , ser żółty, pomidor, papryka żółta
kiełki rzodkiewki, herbata z cytryną/woda
Obiad: Barszcz biały , rizotto z kurczakiem i z warzywami, ogórek w słupku
kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Babka piaskowa wypiek własny, herbata malinowa, jabłko
Wtorek 01.07.2025
Śniadanie: Zupa mleczna owsianka, pieczywo mieszane z masłem, pasztet/serek topiony, pomidor, ogórek, rzodkiewka, sałata , herbata z cytryną/woda
Obiad: Zupa koperkowa, kasza bulgur, klopsiki w sosie pomidorowym, sałata ze śmietaną, kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Galaretka w kostkę, ciastka kruche, pomarańcz
Środa 02.07.2025
Śniadanie: Zupa mleczna kasza manna , pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska podsuszana, kolorowa papryka , ogórek, pomidor, herbata z cytryną/woda Obiad: Zupa jarzynowa z natką, zapiekanka z kiełbaską i serem, surówka z białej kapusty z koperkiem, kompot owocowy/woda
Podwieczorek: Chałka z masłem i miodem, gruszka
Czwartek 03.07.2025
Śniadanie : Pieczywo mieszane z masłem, twarożek na słodko lub słono,
górek świeży, sałata lodowa, papryka , herbata z cytryna
Obiad :Zupa ogórkowa, ziemniaki, kotlet schabowy, buraczki zasmażane
kompot owocowy
Podwieczorek : Kisiel owocowy, chrupki kukurydziane, jabłko
Piątek 04.07.2025
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, salami/ser żółty, ogórek, świeży szpinak pomidor, kakao/herbata z cytryną/woda.
Obiad: Zupa grochowa, racuchy z jabłkiem, kompot owocowa/woda
Podwieczorek : Serek waniliowy, wafle ryżowe, pomarańcz
Lista alergenów: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki ,zboża zawierające gluten(pszenica, owies, jęczmień, żyto), orzechy drzewne (laskowe,włoskie,nerkowca,makadamia,pekan,pistacjowe,brazylijskie,migdały), orzeszki ziemne, soja, seler, sezam, gorczyca, łubin, mięczaki, dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniu >10 mg/kg lub >10mg/l
Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.