Prawidłowe ułożenie jadłospisu dostosowanego do potrzeb żywieniowych Dziecka jest równie ważne jak odpowiedni rozkład zajęć dydaktycznych. Zachowanie właściwych proporcji białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin to lokata w dobre zdrowie w dzieciństwie, która zaprocentuje w dorosłym życiu.
Zapewniamy trzy smaczne domowe posiłki przygotowywane w całości w naszym przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.
JADŁOSPIS
02.06. - 06.06.2025r.
Poniedziałek 02.06.2025
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, pasta rybna ze szczypiorkiem i papryką rzodkiewka, ogórek świeży, herbata z cytryną/woda
Obiad: Barszcz biały, ryż , gulasz z indyka z warzywami, biała rzodkiewka do chrupania
kompot owocowy/woda
Podwieczorek: Budyń waniliowy z sokiem malinowym, jabłko, chrupki kukurydziane
Wtorek 03.06.2025
Śniadanie: Zupa mleczna owsianka, pieczywo mieszane z masłem, jajko/ kiełbasa krakowska, ogórek, świeży szpinak, herbata z cytryną/woda
Obiad: Zupa krupnik z koperkiem, ziemniaki, kotlet mielony, buraczki na ciepło
kompot owocowy / woda
Podwieczorek: Ptasie mleczko wyrób własny, pomarańcz
Środa 04.06.2025
Śniadanie: Zupa mleczna płatki ryżowe, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewka, szynka tradycyjna, sałata lodowa, papryka kolorowa, ogórek, herbata z cytryną/woda
Obiad : Zupa jarzynowa z natką, zapiekanka makaronowa z kiełbaską, ogórek w słupku kompot owocowy/woda
Podwieczorek: Kaszka manna z sokiem malinowym, jabłko
Czwartek 05.06.2025
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, szynka konserwowa, ser żółty, pomidor, rukola
herbata z cytryną
Obiad : Zupa zacierkowa, kaszotto z kurczakiem i warzywami, kompot owocowy/woda
Podwieczorek : Bułeczka z masłem i dżemem , kakao
Piątek 06.06.2025
Śniadanie: Pieczywo mieszane z masłem, szynka gotowana, świeży szpinak, rzodkiewka ogórek kawa inka/herbata z cytryną
Obiad: Zupa ogórkowa z natką, racuchy z jabłkiem, kompot owocowy/woda
Podwieczorek: Serek waniliowy, chrupki kukurydziane
Lista alergenów: mleko krowie, jaja, ryby, skorupiaki ,zboża zawierające gluten(pszenica, owies, jęczmień, żyto), orzechy drzewne (laskowe,włoskie,nerkowca,makadamia,pekan,pistacjowe,brazylijskie,migdały), orzeszki ziemne, soja, seler, sezam, gorczyca, łubin, mięczaki, dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniu >10 mg/kg lub >10mg/l
Zastrzegamy możliwość zmiany jadłospisu.